Survey data wegen voor GGD epidemiologen


Gebruiksaanwijzing: Rechtsklik hier → save link as....

Presentaties

De presentatie over designeffecten in gezondheidsenquêtes die op 23 September 2008 is gedaan tijdens het epidemiologen platform kan je hier krijgen door de link te dubbel klikken. De presentatie die op 1 April 2009 is gedaan tijdens de SPSS gezondheidsdag kan je hier krijgen; de presentatie van 22 April 2013 hier en de presentatie van 3 April 2017 een deel hier en het andere deel hier.

Cursus

In 2021 is er een online cursus SPSS complex samples en data wegen samengesteld. Deze cursus is mogelijk gemaakt met financiële ondersteuning van de gemeente Amsterdam en de gemeente Den Haag. De PowerPoint presentatie met geannoteerde voorbeelden van SPSS complex sample analyse vind je hier. De dataset die is gebruikt op de eerste dag vind je hier, die van de tweede dag hier.

Artikel

Er is een artikel over wegen en designeffecten in gezondheidsenquêtes zoals deze door diverse GGD'n zijn gedaan. In dit artikel worden ook wat formules besproken en rekenvoorbeelden gegeven voor de analyse van survey enquête data. Als je geïnteresseerd bent in dit artikel kan je het hier krijgen.

Programma wegen

Er is een programma "weighting" dat bedoeld is om te helpen bij het samenstellen van steekproef gewichten voor survey onderzoek data. Het programma rekent ook de designfactor uit die bij die gewichten hoort. De gebruiksaanwijzing van dat programma is hier te vinden.

Richtlijn wegen met SPSS complex samples

In een samenwerking tussen het RIVM en GGD Nederland is een richtlijn ontwikkeld die aanbevelingen doet voor het wegen na een enquête onderzoek. De richtlijn geeft advies en een aantal voorbeelden worden praktisch uitgewerkt. De richtlijn is hier te vinden.

Richtlijn wegen met R

De richtlijn wegen vertaalt naar R. De richtlijn voor R is hier te vinden.

Download

Het "weighting" programma is hier te krijgen door de link te dubbel klikken. Bewaar het progamma dan in een map naar keuze. Je kunt het programma starten door de naam te dubbel klikken.

Wegen Q&A

Kijk ook even op de wegen "vraag en antwoord".

E-mail

Indien je vragen of opmerkingen over data wegen hebt mail me dan op:

Referenties

Cochran W.G. Sampling Techniques, 3rd Edition. John Wiley, 1977

Kish L. Methods for Design Effects. J Off Stat 1995;11:55-77. (http://www.jos.nu/Articles/abstract.asp?article=11155)

Kish, L. Confidence intervals for clustered samples. Amer. Soc. Rev. 22 1957, 154-165.

Kalton G, Flores-Cervantes I. Weighting Methods. J Off Stat 2003;19:81-97. (http://www.jos.nu/Articles/abstract.asp?article=192081)

Kish L. Weighting for Unequal Pi. J Off Statistics 1992;8:183-200. (http://www.jos.nu/Articles/abstract.asp?article=82183)

Potter F. A study of procedures to identify and trim extreme sample weights. Proceedings of the Survey Research Methods Section, Am Stat Assoc 1990; 225-230. (http://www.amstat.org/Sections/Srms/Proceedings/papers/1990_034.pdf)

Potter F. A survey of procedures to control extreme sampling weights. Proceedings of the Survey Research Methods Section, Am Stat Assoc 1988. (http://www.amstat.org/Sections/Srms/Proceedings/papers/1988_083.pdf)

Sturgis P. Analysing Complex Survey Data: Clustering, Stratification and Weights. 2004. (http://sru.soc.surrey.ac.uk/SRU43.html)

TOP of page


Huurauto's vergelijken!
Een eenvoudige manier om te weten
wat het je gaat kosten.
www.quakunde.nl/nl/

Survey data wegen voor GGD epidemiologen